Ciasteczka ryżowo-kokosowe.

Udostępnij ten post


Czy z kleiku dla dzieci można zrobić coś smacznego? Pewnie, że tak! Ciasteczka ryżowo-kokosowe. Są szybkie w przygotowaniu, idealne dla dużych i małych i bardzo smaczne.


Masz ochotę na coś smacznego do popołudniowej kawy? Szukasz szybkiego i łatwego przepisu na ciasteczka? Zapraszam na ciasteczka, które zrobisz bez wychodzenia na zakupy bo wszystkie produkty masz w domu. O ile jesteś mamą i podajesz od czasu po czasu dziecku kleik...

Składniki ciasteczek:



200g kleiku ryżowego (może być kukurydziany ale wtedy będą to ciasteczka kukurydziano-kokosowe- też smaczne!)
200g masła
3 jajka
200g cukru białego
50g wiórkow kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g czekolady mlecznej

Jak przygotować ciasteczka ryżowo-kokosowe:



Czekoladę należy rozpuścić w wodnej kąpieli. Białka ubić na sztywną pianę. Z żółtek i reszty składników należy ugnieść ciasto. Do ugniecionego ciasta dodać białka i czekoladę.

Cisto lekko ugnieść (grubość około 2 cm), podsypać mąką. Za pomocą szklanki wycinać koła. Obtoczyć je delikatnie w wiórkach kokosowych. Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce i piec "na złoto" w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut.



To wszystko. Prawda, że dziecinnie prosty przepis? 


To jak? Zrobicie swoje ciasteczka ryżowo-kokosowe? 


Co ostatnio piekliście dla swojej rodzinki?

12 komentarzy :

  1. Super przepis 😊 muszę go wypróbować 😊 dopisuje do listy kleik ryżowy 😊miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogólnie to nie przepadam za ciasteczkami, ale te są bardzo w moim guście :) Lubię takie różne owsiane, ryżowe, z musli i tym podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wyglądają te słodkości. Pychotka;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kleiku u mnie w domu to już się nie znajdzie ale chyba zakupie specjalnie co by takie pycha ciasteczka upiec ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają super, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pyszne :) chyba zrobie dziś :) kurcze nawet mam grysik w domu a mamą nie jestem ;) ale lubie od czasu do czasu wypić z czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam. Uwielbiam ciasteczka kokosowe. Ile ciasteczek wyszło z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  9. O proszę, nie znałam tego zastosowania dla kleiku. Muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oo- akurat mam kleik z którym nie mialam co zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ludzie się dziwią Japończykom, Chińczykom i przedstawicielom kilku innych azjatyckich nacji, że większość słodyczy robią z ryżu. Ja uwielbiam te ich delikatne w smaku słodycze, jak np. dango, czy omochi. Dlatego też chętnie bym spróbowała ciastek według Twojego przepisu. Zwłaszcza, że kokos też bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń