Szparagi i boczek - 2 przepisy, które udowodnią Ci, że to połącznie idealne

Udostępnij ten post


Sezon na szparagi w pełni, więc przez najbliższych kilka tygodni warto gościć to warzywo na naszych stołach. Warzywo to jest dostępne dość krótko, bo zaledwie do końca czerwca. Wypróbuj więc już dzisiaj nasze przepisy na szparagi z dodatkiem bekonu. Szparagowe pęczki z bekonem to szybkie, proste i niezwykle smaczne danie, podobnie jak zupa krem z białych szparagów z chrupiącymi skrawkami.

Szparagi są niskokaloryczne (zaledwie 18 kcal w 100g) i niezwykle smaczne. Warto się nimi zajadać, bo mają sporo witamin i minerałów. Są bogatym źródłem kwasu foliowego. Medycyna ludowa przypisuje im nawet właściwości afrodyzjaku. Jedzmy je więc z korzyścią dla zdrowia i sylwetki. – Szparagi można podawać na różne sposoby – gotowane, gotowane na parze, pieczone, grillowane czy zmiksowane na aksamitny krem. Niezależnie od tego, co wybierzemy, powinniśmy pamiętać, że idealnie pasuje do nich boczek, który ma równie uniwersalne cechy. Jest to połączenie wręcz idealne, lansowane przez największych kucharzy i blogerów kulinarnych. Ze szparagów i boczku można zrobić naprawdę wykwintne dania. – mówi menedżer z wielkopolskiej firmy Kaminiarz, oferującej tradycyjne boczki.

Szparagowe pęczki z bekonem


Składniki:

500 g świeżych, zielonych szparagów
8-10 plastrów wędzonego boczku
1 łyżka stołowa soli
1 łyżka roztopionego masła

Przygotowanie:

Świeże, zielone szparagi obrać i umyć. Odciąć zgrubiałe końce. Pociąć na równe kawałki 10-12 cm.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić szparagi i gotować ok. 10 minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. 4-5 szparagów złożyć razem w pęczek. Owinąć dobrze 1-2 plastrami boczku.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć pęczki ze szparagami i obsmażać z każdej strony 2-3 minuty, aż boczek się zarumieni. Podawać od razu jako samodzielne danie z sosem jogurtowo-czosnkowym, twarożkiem z warzywami, albo przystawkę do mięsa i ziemniaków.

Zupa krem ze szparagów z dodatkiem chrupiącego boczku


Składniki:

400 g białych szparagów
Kilka plastrów boczku (może być to boczek parzony, wędzony, można również użyć boczku smażonego – sałatkowego
1 litr wody
50 g masła
50 g mąki
1 łyżka soli
1 żółtko
Szczypta gałki muszkatołowej
Trochę soku z cytryn

Przygotowanie:

Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonym wrzątku przez około 10 minut. Odcedzić przez sito do drugiego garnka.
Szparagi pociąć na kawałki ok. 3 cm, odłożyć główki. Resztę szparagów ponownie włożyć do garnka z wrzącą wodą, w której wcześniej się gotowały i gotować do miękkości 15 minut. Z mąki i masła przygotować „zaklepkę”, dodać do szparagów. Zagotować. Całość zmiksować na krem. Gdy zupa nieco ostygnie dodać żółtko, gałkę muszkatołową i sok z cytryny do smaku.
Boczek podsmażyć na chrupko (jeśli używacie gotowego boczku smażonego, to pozostaje Wam tylko wyciągnąć go z opakowania).
Zupę wlać do talerzy. Na wierzch położyć ugotowane główki szparagów i przystroić chrupiącym boczkiem.


Tak przygotowane dania nie tylko świetnie smakują, ale również efektownie wyglądają. Co ważne, nie wymagają wcale nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Ich przygotowanie nie zabiera też wiele czasu. Szparagi i boczek to idealny wybór dla zapracowanych i okazja, by zjeść naprawdę smacznie i zdrowo.



10 komentarzy :

  1. Kurcze już ni ślinka cieknie :-) wypróbuj napewno mniam mniam Monika Flok

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie, z chęcią bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze się w końcu zebrać i zrobic chocby zupe nim minie sezon na szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiecej takich przepisow! Eksperymenty w kuchni zawsze sa u nas mile widziane.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robie raczej na parze z bekonem jadłam i sa ok ale brokuły wole zupy nie robiłam nigdy

    OdpowiedzUsuń
  6. Same pyszności :)Musimy wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dawna mam ochotę na szparagi, będę musiała wykorzystać ten przepis, bo aż ślinka cieknie :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. mniami, ależ apetycznie to wygląda :) będę musiała wypróbować przepis
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe. Nigdy wcześniej nie słyszałam o podobnych połączeniu.

    OdpowiedzUsuń