Zapiekane kanapeczki z cukinii.

Udostępnij ten post

Sezon na warzywa i owoce z własnej działki, podwórka, sadu trwa w najlepsze. W tym roku możemy pochwalić się ogromną ilością cukinii. Tylko, że zasmażana w bułce tartej i jaku, dodawana do leczo, smażona jak frytki i zapiekana w piekarniku zaczyna nam się nudzić. Szukamy czegoś nowego.


Tak właściwie szukaliśmy, bo udało nam się znaleźć bardzo ciekawy sposób na cukinię. Z kilku przepisów znalezionych w sieci stworzyłam jeden, idealnie wpasowujący się w nasze kubki smakowe. I dzisiaj się nim z Wami dzielę.


Kanapeczki z cukinii.


Składniki na 8 kanapek:


- 2 duże cukinie
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
- sól, pieprz i czosnek do smaku
- 8 plastrów żółtego sera
- 8 plastrów szynki
- dodatki według uznania (w moim przypadku pomidor i zielona pietruszka)

Sposób przyrządzenia:



Cukinie należy obrać ze skórki i pozbyć się pestek. Następnie zszatkować na tarce o dużych oczkach. Jako, że cukinia ma w sobie dużo soków należy ją odstawić w sitku i poczekać aż nadmiar soków spłynie. Do cukinii dodajemy resztę składników tj. mąkę, ser żółty, jajka, sól, pieprz i czosnek. Mieszamy aż do wyrobienia gęstej masy. Jeżeli ciasto wyda się Wam za rzadkie można dodać trochę mąki.
Na blachę rozkładamy papier do pieczenia, a na nim formujemy z ciasta kwadraty na wzór kanapki/ chleba tostowego. Każda z kanapek musi mieć dwie części (spód i górę). Z podanych składników powinno nam wyjść osiem podwójnych kanapek. Ciasto nie może być lejące. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Gdy nasze ciasto zarumieni się to należy je wyciągnąć z piekarnika. Na połowie kanapek ułożymy pozostałe składniki, a drugą połowę zostawiamy do przykrycia. Na kanapeczkach układamy plaster sera żółtego, plaster szynki, pomidora i poszatkowaną pietruszkę (lub paprykę, kukurydzę, bazylię- według uznania). Można dodać odrobinę ulubionego sosu lub ketchupu. Tak przygotowaną kanapkę zakrywamy układając drugiego tosta na górze. Z podanych składników powinno wyjść nam 8 podwójnych kanapek, które znów wkładamy do piekarnika. Tym razem zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy na ciepło, bo tylko wtedy smakują rewelacyjnie.


Smacznego :)

A na jaki sposób Wy podajecie cukinię?

11 komentarzy :

  1. Ja robię jak ciasto nalesnikowe, ale pomysł z tymi dodatkami mi się podoba, mojemu się spodoba jeszcze bardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie. Ja planuję zrobić placuszki cukiniowe. Coś na wzór placków ziemniaczanych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo mniam mniam już mam ślinotok :-) uwielbiam we wszystkich postaciach, MonikaFlok

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej wersji jeszcze nie jadłam cukini ;) na pewno jest pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja niedawno je robiłam i myślałam, że mnie krew zaleje bo nue chciały sue upiec. Muszę dać im jeszcze jedną szansę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to pysznie wygląda :) jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię cukinię, w takiej formie jeszcze nie jadłam. Zazwyczaj na patelni z pomidorami, czosnkiem i przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie :) A ja ostatnio z cukinii robiłam dżem brzoskwiniowy, wyszedł całkiem przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo chętnie wykorzystam przepis, pysznie wyglądają te kanapeczki. :)

    OdpowiedzUsuń