Pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim.

Udostępnij ten post

W moim domu piersi z kurczaka to ulubione mięsko syna i moje. Jednak standardowe piersi w panierce potrafią szybko się znudzić. Dobrze, że piersi pasują niemal do wszystkiego więc można z nimi kombinować na różne sposoby. Jednym z nich jest pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim z dodatkiem mozzarelli, pomidorów i szpinaku.

Dzisiejsze danie jest jednym z tych, w których udaje mi się przemycić szpinak do diety... męża, bo z dzieckiem akurat nie mam problemu. Filip uwielbia szpinak odkąd zaczął poznawać inne smaki niż mleko. 


Pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim.

                         

Składniki na porcję do 5 osób:


- 500 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego'
- 2 pomidory
- szpinak 
- 1,5 kulki mozzarelli
- jajko
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umyć i osuszyć. Pokroić pomidory w plasterki, przyprawić solą i pieprzem. Mozzarellę również pokroić w cienkie plasterki. Pierś z kurczaka przyprawić i wykroić w niej paski robiąc kieszonki. Tak jak na zdjęciu niżej. Pierś ułożyć na cieście francuskim. W cieście z każdej strony zrobić kilka paseczków. Do kieszonek w piersi z kurczaka wkładać plasterek pomidora, mozzarelli i listek szpinaku. Każda kieszonka musi zmieścić te trzy składniki. Następnie zawinąć pierś w ciasto, zakładając na siebie naprzemiennie paseczki ciasta (tworząc coś w rodzaju warkocza). Ciasto wysmarować roztrzepanym wcześniej i posolonym, surowym jajkiem. Piec w piekarniku z opcją "góra dół" w temperaturze 180 stopni, około 30 minut (ciasto musi zrobić się zarumienione).

                            


Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe. Smacznego!

                 


15 komentarzy :

  1. Robię!! W tym tygodniu zrobię mniam już mi smakuje nie próbując MonikaFlok

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja i mój mąż nie stronimy od szpinaku, a niebawem muszę sprawdzić, jak zareaguje na niego synek. Uwielbiam wszystko, co zawiera ciasto francuskie, więc już zapisuję sobie ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na danie gorące , muszę zrobić na imieniny teścia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :) nie wiem czy moim domownikom przypadlo by do gustu. Mąż lubi dania tradycyjne a dziewczynki no tez mają humory ;) ale ja jak naj bardziej lubie takie wynalazki :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wygląda :) chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Filipowi możesz tak rukolę przemycać ;) Było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zbyt skomplikowane jak na moje lenistwo w kuchni, ale na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej bardzo ciekawie pisany blog, widać, że robisz to z pasją. A post bardzo fajnie się czyta. Jeśli zamierzasz kiedyś przejść na profesjonalne blogowanie i potrzebował byś adres pod firmę to zapraszam do nas. Wirtualny adres katowice to miejsce gdzie możesz prowadzić własną działalność pod naszym adresem. Obczaj i jak się spodoba dołącz do nas:


    Wirtualne Biuro w Katowicach

    OdpowiedzUsuń
  9. No takiego kurczaka jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasto francuskie i często gości na moim stole - lecę rozmnażać piersi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasto francuskie i często gości na moim stole - lecę rozmnażać piersi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie :) Zapraszam również na: http://badz-lepszym-kazdego-dnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń