Jak zrobić domową vegetę/ jarzynkę? Przepis na przyprawę z suszonych warzyw.

Udostępnij ten post

W czasach, gdy z każdej strony jesteśmy faszerowani "witaminkami" E, barwnikami,konserwantami i całą resztą "pyszności" czasami trzeba wspomóc się czymś naturalnym. Jako, że ostatnio w naszym domu kłopoty zdrowotne są na porządku dziennym postanowiłam ograniczyć spożycie "chemii" do minimum. Tym razem postanowiłam zrobić przyprawę z suszonych warzyw. Ciekawi jak zrobić domową vegetę/ jarzynkę?

Wiosną i latem nasz ogródek bogaty jest w pyszne i swojskie warzywa. Uwielbiam ich świeży i rozchodzący się po całej kuchni zapach. Oczywiście do zimy przygotowuję się bardzo skrupulatnie. O tym jak można przechowywać swoje warzywa i owoce możecie przeczytać tutaj (KLIK). Mimo, że są to swoje warzywa to rozmrożone nie pachną już tak samo. Jest jednak sposób na to aby zachować ten aromat i świeżość. Jak? Robiąc przyprawę z suszonych warzyw. Zaraz zdradzę Wam jak zrobić domową vegetę/ jarzynkę, która będzie pozbawiona tych wszystkich dodatków i ulepszaczy, które ze zdrowiem nie mają nic wspólnego.


Przepis na przyprawę z suszonych warzyw.


Co potrzebujesz żeby zrobić domową vegetę/ jarzynkę?


- 7 dużych marchwi
- 4 duże pietruszki
- 1 seler
- 1 duży por
- 1 cebula
- Natka pietruszki
- Koper zielony
- łyżka soli
- łyżka pieprzu czarnego w ziarenkach
- łyżeczka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- garść suszonych grzybów (niekoniecznie)

Jak zrobić domową vegetę/jarzynkę?


Wszystkie warzywa należy umyć i wysuszyć. Marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę kroimy na cienkie plasterki i układamy na suszarce do grzybów/warzyw. Gdy te trochę podeschną dodajemy zieloną pietruszkę i koper. Wszystko suszymy bardzo dokładnie.

Następnie kruszymy warzywa i dodajemy do nich przyprawy oraz grzyby. Vegeta bez grzybów jest równie smaczna i aromatyczna. Dalej kruszymy warzywa. Możemy użyć moździerza lub wrzucić wszystko do blendera. Ja wybrałam blender. Należy tylko pamiętać aby nie przesadzić z długością blendowania, bo zrobi się nam miał.



Gotową vegetę/jarzynkę najlepiej przechowywać w szklanym lub porcelanowym słoiku z przykrywką. Nie straci wówczas swojego wspaniałego aromatu.

Domowa przyprawa z suszonych warzyw gotowa. Mi pozostaje życzyć Wam smacznego!

13 komentarzy :

  1. Ze to nie pomyślałam wczesniej��super pomysl jutro dzialam Monika Flok

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam, choć w rodzinie kilka osób praktykowało już taki sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za gotowaniem, gotuję bo muszę. Jednam przepisz na domową vegetę zapisałam sobie i spróbuje zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie na moją cierpliwość ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku wygląda cudnie i smacZnie. Jutro zabiezabieram sie do roboty i zrobię taka Vegetę bardzo pomysłowe tylko takie pytanko ja nienawidze selara czy mocno go czuć i czy jest konieczność dodawania jego do Vegety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie to wszystkie warzywa czuć podobnie. Ale jeżeli nie lubisz to możesz dać więcej marchewki i pietruszki ;) Niektórzy dodają jeszcze szczypior lub seler naciowy :)

      Usuń
    2. Dziękuję kochana. Zabieram sie do roboty buziaki ! 💖

      Usuń
  6. Świetny przepis i przede wszystkim zdrowy :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam vegetę, ale jak przeczytam jej skład skutecznie zniechęca mnie on do dalszej współpracy z nią ;) dlatego Twój patent "kradnę" i wcielam w życie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja niestety jestem zbyt leniwa... i siegam po te ze sklepu

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję w swoim przepiśniku. Prosto i zdrowo 😊

    OdpowiedzUsuń