Prosty sposób na obiad? Zrób aromatyczne risotto

Udostępnij ten post

Masz ochotę na smaczny, sycący i zdrowy obiad? Odpowiedź jest prosta: risotto. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów – niech staną się inspiracją do przyrządzania kolejnych dań na bazie specjalnego ryżu.

Jeżeli jeszcze nie masz doświadczenia kulinarnego w zakresie przyrządzania risotto, zacznij od zamówienia tego dania w restauracji, np. Gondola w Rzeszowie. Przygotowane przez profesjonalnego szefa kuchni, pozwoli poznać oryginalny smak. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie Ci go odwzorować podczas samodzielnego przyrządzania tego dania.

Risotto – sprawdzone przepisy

Risotto jest jednym z klasycznych włoskich dań. Powstaje na bazie specjalnej odmiany ryżu (arborio), dzięki której danie otrzymuje odpowiednią konsystencję.
  • Risotto z pieczarkami
To proste i szybkie danie jednogarnkowe, w którym na pierwszy plan wysuwają się pieczarki.
Składniki to: 1 szklanka ryżu arborio, 250 g pieczarek, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku (drobno posiekanego), 3 łyżki masła, 4 łyżki startego parmezanu, oliwa, sól i pieprz, pół pęczka natki pietruszki.

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Usmaż pieczarki na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek – aż do zarumienienia. W większym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek – smaż do zeszklenia. Dodaj ryż i smaż około minuty na małym ogniu. Stopniowo dodawaj bulion (łyżka po łyżce) – gdy poprzedni płyn zostanie wchłonięty. Cały czas mieszaj. Pod koniec gotowania ryżu (po ok. 20 minutach) dodaj pieczarki. Gotuj jeszcze przez chwilę i odstaw  na bok. Dodaj masło, starty parmezan i posiekaną drobno natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
  • Risotto z warzywami i kurczakiem
To przepis na sycące risotto z dodatkiem mięsa drobiowego. Dość szybkie w przygotowaniu, zachwyca smakiem już od pierwszego kontaktu.
Potrzebne składniki to: 1/3 szklanki ryżu arborio, 1/4 szklanki białego wina, 1 pojedynczy filet z kurczaka, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 200 g cukinii, 2 szklanki bulionu drobiowego, 1/3 szklanki startego parmezanu, 1 łyżka natki pietruszki, masło, oliwa z oliwek.

W garnku zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek na 1 łyżce oliwy z oliwek. Zrób miejsce w garnku, dodaj odrobinę masła, a następnie podsmaż kawałki kurczaka pokrojonego w kostkę i doprawionego solą oraz pieprzem. Dodaj ryż, dokładnie go obsmażając. Wlej wino i gotuj przez chwilę – aż do odparowania alkoholu. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa (cukinię i paprykę) i smaż przez około minutę. Dodaj przyprawy, np. kurkumę, oregano, tymianek, ostrą paprykę. Stopniowo wlewaj bulion (po pół szklanki – kolejna porcja dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta) i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Odstaw z ognia i dodaj: posiekaną natkę pietruszki, 2/3 ilości tartego parmezanu, masło. Wyłóż danie na talerze i posyp pozostałym serem.

Risotto to smaczne danie jednogarnkowe, które wyróżnia się bogactwem aromatów. Jego zaletą jest nie tylko prostota przygotowania, ale duże zróżnicowanie smakowe – z uwagi na możliwość urozmaicania dania wieloma różnymi dodatkami. O monotonii nie ma więc mowy.

Jeżeli chcesz zjeść risotto, a nie masz czasu na gotowanie, zamów jedzenie online. Danie to proponuje wiele restauracji w całej Polsce, m.in. Gondola w Rzeszowie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz