Naturalne produkty z witaminą D to recepta na odporność u dziecka w okresie jesienno-zimowym! Dowiedz się więcej o prawidłowej suplementacji!

Udostępnij ten post

Nieobecność w przedszkolu lub szkole, zły nastrój, konieczność przyjmowania leków i osłabiony system immunologiczny to prawdziwa zmora rodziców. Oprócz tego, że infekcje są przykre i potrafią przechodzić z jednej w drugą, to poważnie nadwyrężają organizm, a tego żaden rodzic nie chce dla swojej pociechy. Dlatego wszyscy nie ustają w poszukiwaniu sposobów na poprawę odporności dzieci.



Od pewnego czasu sporo można usłyszeć na temat roli, jaką odgrywa dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia witamina D. Badania z ostatnich lat potwierdziły, że to jedna z nielicznych witamin, które stale należy suplementować, ponieważ pod naszą szerokością geograficzną nie mamy żadnej innej możliwości zapewnienia swojemu organizmowi odpowiedniej jej dawki. Naturalne produkty z witaminą D powinny być więc nieodzownym elementem codziennego dbania o zdrowie.

Dlaczego witamina D jest tak ważna?

Odpowiada za wiele ważnych procesów w naszym organizmie, w tym bierze udział w podziale komórek. Dzięki temu, że wspiera ona gospodarkę wapniowo-fosforanową, nasze kości i zęby mogą prawidłowo się kształtować i być w dobrej kondycji. Witamina D ma też kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, a przede wszystkim aktywizuje komórki układu odpornościowego, co jest tak ważne w okresie jesienno-zimowym.
Niestety według badań, aż 90% dzieci w wieku przedszkolnym ma niedobory witaminy D. Także ponad 60% młodzieży dotyka ten problem, ponieważ w ich codziennej diecie dawka witaminy D nie przekracza 50% zapotrzebowania organizmu na nią. Nic w tym dziwnego i nie należy dopatrywać się źródła problemu w nieodpowiednim żywieniu dzieci i młodzieży. O ile dysponujemy pokarmowymi źródłami witaminy D (jaja, ryby, tran), to chęć dostarczenia dziecku odpowiedniej jej ilości wiązałaby się ze spożywaniem codziennie sporej porcji ryby, 20 żółtek jaj lub ponad 12 litrów tranu!

Jak można dostarczyć witaminę D?

Istnieje sposób na dostarczenie odpowiedniej jej dawki, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jaki? Wystarczy w okresie od kwietnia do września codziennie eksponować obszar 20% skóry na bezpośrednie promieniowanie słońca. Bez stosowania filtrów. Teoretycznie jest to możliwe, ale pod nasza szerokością geograficzną istnieje mała szansa na to, aby codziennie móc opalać twarz, dekolt i przedramiona pod bezchmurnym niebem. W przypadku dzieci, wielu rodziców obawia się skutków ubocznych promieniowania UVA i UVB, a stosowanie kosmetyków z filtrem ogranicza dostęp tych promieni o 90%. Poza tym, od października do marca niewiele razy zdarzy się okazja do takiej kąpieli słonecznej…
Co zatem zrobić, aby nie dopuścić do niedoborów witaminy D? Konieczna jest jej suplementacja. Lekarze i dietetycy są zgodni – to jedna z nielicznych witamin, które bardzo trudno jest zapewnić w codziennej diecie. Skutki niedoborów mogłyby być zbyt poważne – np. osłabienie kości, mięśni i duża zapadalność na infekcje wirusowe i bakteryjne, co jest szczególnie niebezpieczne u dzieci.
Z myślą właśnie o nich opracowano produkt mel●tiki. Tabletki ulegające rozpadowi w jamie ustnej o pysznym waniliowym smaku w których zamknięto taką dawkę witaminy D, która nie tylko pozwala uzupełnić jej niedobór, ale i zapewnić odpowiedni poziom każdego dnia, zgodnie z rekomendacjami specjalistów.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz